Yapay Tatlandırıcılar

Yapay tatlandırıcılar hem diyabetlilerde hem de kalori kısıtlamasına giden kişilerde kullanılabilecek, hemen hemen şekerle aynı tadı veren düşük kalorili/kalorisiz ürünlerdir. Enerji içeren (sükroz, glikoz, fruktoz, bal, pekmez gibi) ve içermeyen (sakarin, aspartam, siklamat gibi) olmak üzere 2 çeşidi bulunan tatlandırıcılardan enerji içermeyenler besinlerin doğal yapısında bulunmadığından yapay tatlandırıcılar olarak isimlendirilirler. Sofra şekeri yerine yapay tatlandırıcı kullanımı hem gün geçtikçe ilerleyen obeziteye hem de beraberinde getirebileceği diyabet, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarına karşı bir önlem niteliğindedir.

İdeal bir tatlandırıcı; şekerin duyusal özelliklerini içeren, ağızda acı veya metalik bir tat bırakmayan şekilde olmalıdır. Ayrıca çözelti halindeyken renksiz, kokusuz, suda çabuk eriyen, ekonomik, ısıya dayanıklı ve kalorisi düşük olması da önemli unsurlardır. Sakarin, Aspartam, Asesulfam-K, Siklamat kullanılmasında sakınca görülmediği belirtilen yapay tatlandırıcılardır.

Sakarin alımına, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda elde edilen olumsuz sonuçlar nedeniyle sıcak bakılmamaktadır. Ardından yayınlanan ve aksini iddia eden raporların varlığına rağmen sakarine şüpheyle yaklaşılmaktadır. Yine sorbitolün aşırı miktarda kullanımınınsa ishale yol açabileceği düşünülmektedir. Aspartam, Fenil alanin içeriği nedeniyle fenilketonürililerde kullanılmamalıdır. Siklamat ise, ağızda metalik ve acı bir tat bırakan bir tatlandırıcıdır. Yapılan araştırmaların çelişen sonuçları ve uzun vadede etkilerinin tam olarak belirlenmemiş olması nedeniyle yapay tatlandırıcı kullanımında sınırı bilmek gereklidir. Ayrıca yine kanıtlanmamış etkileri nedeniyle çocuklarda ve hamilelerde kullanımı önerilmemektedir. Hazırlanan tatlılara katılması durumundaysa pişirme sonrası eklenmesi önerilir.

Yapay Tatlandırıcılar