Uçuk ve Beslenme
Bağışıklık sisteminin zayıfladığı üzüntü veya hastalık zamanlarında uğraşmamız gereken bir sorun daha olur kimi zaman; Uçuklar. Hele bir kez vücuda girdi mi tüm zayıflık anlarında kendini göstermek gibi bir olumsuzluğu vardır. Uçuk enfeksiyonunun önlenmesinde ve denetimindeyse en önemli nokta bağışıklığın güçlendirilmesidir. Bunun sağlanması için de sağlıklı bir yaşamın başlıca koşulu olan sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Peki beslenmemizde nelere dikkat ederek bu riski en aza indirebiliriz?
- Klinik araştırmalarda, ağızdan çinko desteğinin uçuk sıklığını, süresini ve şiddetini azalttığı saptanmıştır. Çinko, laboratuar deneylerinde HSV üremesine karşı etkili olmakla birlikte, klinik etkisi muhtemelen bağışıklığı güçlendirmekteki rolüdür. Et, karaciğer, yumurta ve deniz ürünleri çinkonun başlıca kaynaklardır. Süt ürünleri, kurubaklagiller, yağlı tohumlar ve tahıllar da çinko içeriğiyle beslenme düzeninizde yer alması gereken besin maddeleridir.
- C vitamininin gerek ağızdan alınması gerek lokal uygulanması uçuk yaraların iyileşme oranını arttırmaktadır. C vitamini kaynaklarıysa; turunçgiller, çilek, böğürtlen, kuşburnu, domates, kivi ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
- HSV enfeksiyonlarının tedavisinde ayrıca, lizin aminoasidini yüksek, arginin aminoasidinin düşük miktarda olduğu bir diyet önerilir. Arginin bakımından zengin besinler yer fıstığı, çekirdekler, badem ve diğer sert kabuklu yemişlerdir. Lizin bakımından zengin besinlerse sebzeler, baklagiller, balık, hindi ve tavuktur.
Aslında çözüm yine her zamanki sağlıklı ve dengeli beslenmekte yatıyor. Her besin öğesinden yeterli beslendiğiniz sürece vücut zayıf düşmeyecek ve uçuk gibi bağışıklık sistemi problemlerine zemin hazırlanmayacaktır. Dikkat etmeniz gereken önemli noktalarsa et ürünleri, turunçgiller, çilek, kivi gibi meyveler ve domates, yeşil yapraklı sebzeler ile baklagillerden zengin beslenirken, yağlı tohumlar dediğimiz kuruyemişlerden daha fakir beslenmektir.